Veilige opslag van gevaarlijke stoffen: wat je moet weten
Onlangs ontvingen we een interessante vraag van een van onze klanten over de veilige opslag van producten met gevarensymbolen. Zowel wij als onze klanten moeten deze producten verplicht in aparte kasten opslaan, of bij grotere hoeveelheden in aparte opvangbakken. De vraag luidde: aan welke eisen moeten deze opvangbakken voldoen? Hoe groot moeten ze zijn? En welke stoffen mogen wel of niet samen opgeslagen worden?
Materiaal van de opvangbak?
Het materiaal van de opvangbakken moet bestand zijn tegen de stoffen die mogelijk kunnen lekken.
- Voor corrosieve producten, zoals zuren en basen, is het belangrijk om kunststof opvangbakken te gebruiken.
- Voor licht ontvlambare producten is het noodzakelijk om te investeren in stalen opvangbakken.
- Voor overige stoffen kunt u kiezen welk materiaal het meest geschikt is.
Nodige opvangcapaciteit?
Het vereiste opvangvolume van opvangbakken hangt af van de locatie waar de gevaarlijke stoffen worden opgeslagen:
- Opvangvolume in beschermde zones of waterwinningsgebieden: Hier moet het opvangvolume 100% van de totale hoeveelheid opgeslagen stoffen kunnen opvangen. Met andere woorden, de opvangbak moet in staat zijn om de volledige hoeveelheid gevaarlijke stoffen te bevatten.
- Opvangvolume buiten beschermde zones of waterwinningsgebieden: Hier geldt dat het opvangvolume minimaal 10% van het totale opslagvolume moet bedragen, met als ondergrens 100% van de inhoud van de grootste recipiënt. Voor P1- of P2-producten (stoffen met een hoger risicoprofiel) moet het opvangvolume minstens 25% van het totaalvolume bedragen, eveneens met een minimum van 100% van de grootste recipiënt. Met goedkeuring van de brandweer kan dit percentage worden verlaagd naar 10%.
Wat mag niet samen worden opgeslagen?
Licht ontvlambare stoffen mogen alleen samen worden opgeslagen als ze tot dezelfde gevarenklasse behoren. Ze mogen echter nooit worden gecombineerd met andere stoffen.
Oxiderende stoffen, zoals peroxiden, mogen onder geen beding samen met brandbare of reducerende middelen worden opgeslagen.
Corrosieve stoffen, zoals zuren en basen, mogen nooit samen op één lekbak worden geplaatst. Bij vermenging kunnen deze stoffen hitte of giftige gassen veroorzaken.
Controleer altijd zorgvuldig het Veiligheidsinformatieblad (SDS) van de stoffen. Hierin staat alle relevante informatie over wat wel en niet samen kan worden opgeslagen.
Conclusie
Het is van cruciaal belang om altijd goed geïnformeerd te zijn over de eigenschappen van de stoffen die u gebruikt en wenst op te slaan. Zuren, basen, oxiderende en brandbare stoffen moeten zorgvuldig worden gescheiden. Zorg er ook voor dat de recipiënten en opvangbakken bestand zijn tegen de opgeslagen stoffen, en dat het opvangvolume voldoet aan de lokale regelgeving. Veiligheid staat voorop!
Nog vragen? Ons team helpt je graag!