Alles over javel: Van effectieve reiniging tot potentiële gevaren
Iedereen heeft het ongetwijfeld al gebruikt in zijn leven om iets te reinigen, javel.
Bleekloog, chloorbleekloog, bleekwater of in de volksmond javel is een populair desinfecterend schoonmaakmiddel dankzij zijn krachtige blekende eigenschappen.
Gezien het zo courant is zien heel veel mensen het ook als een klassiek schoonmaakmiddel. Toch is javel helemaal niet onschuldig en geven we hier enkele van zijn duistere geheimen prijs. Ontdek de verborgen gevaren en leer hoe je javel veilig kunt gebruiken.
Is javel schadelijk voor het milieu?
Bij het schoonmaken van het terras voor het mooie weer wordt vaak chloor of javel gebruikt. Maar bedenk goed dat bleekloog geen mededogen kent. Het brengt ernstig schade toe aan het omringende bodemleven, wat leidt tot ernstige verzilting of verzuring van de bodem.Bezint dus eer ge begint: hoewel chloor een breed spectrum bestrijkt en goedkoop is, is het zeer agressief en kan het ook de gezondheid schaden. Het is zelfs wettelijk verboden om javel buitenshuis te gebruiken vanwege de schadelijke effecten. We raden daarom altijd aan om een milieuvriendelijke enzymenreiniger te gebruiken om bijvoorbeeld groene aanslag te verwijderen.
Hoe giftig is javel?
Javel of bleekloog wordt vaak gebruikt om toiletpotten te ontsmetten of te bleken. Bij onjuist naspoelen kan dit zeer onaangename gevolgen hebben. In combinatie met een zuur vormt chloor namelijk chloorgas, dat irritatie van de luchtwegen veroorzaakt en bij mensen met verzwakte luchtwegen ernstige klachten kan opleveren. Meng nooit javel met een zure sanitaire reiniger. Ook bij contact met urine of wc-blokjes ontstaan chemische reacties. Laat dus nooit chloor staan in de toiletpot!
Wat is een goede vervanger van bleekwater?
Een goede vervanger van bleekwater of bleekloog is een visceuze reiniger. Deze reinigers zijn dikker van consistentie, wat zorgt voor een langere inwerktijd op oppervlakken. Dit betekent dat ze effectiever vuil en bacteriën kunnen aanpakken, omdat ze meer tijd hebben om in te werken en zo een grondigere reiniging kunnen bieden. Daarnaast zijn visceuze reinigers vaak beter in het verwijderen van geuren. De dikkere substantie blijft beter hechten aan oppervlakken, waardoor onaangename geuren grondiger worden geneutraliseerd en verwijderd. Zo krijg je niet alleen een schoon, maar ook een fris ruikend ruimte.